Porównałem średnie miesięczne temperatury ze stacji Warszawa Okęcie i Poznań Ławica. Dwie pierwsze tabele przedstawiają dane miesięczne z Poznania i Warszawy od 1951 roku, natomiast ostatnia pokazuje różnice pomiędzy tymi dwoma miastami. Odejmowałem średnią z Warszawy od średniej z Poznania, więc im bardziej niebiesko tym chłodniej było w Warszawie. Od razu widać różnicę między miastami, że w Warszawie chłodniej bywa zimą, a cieplej latem, co jest oczywiste i wynika z wiadomych przyczyn. Natomiast moje porównanie pokazuje, że od kilkunastu lat już tak nie jest, tak naprawdę jak się spojrzy całościowo na te dane widać, że pod względem temperatury prawie przez cały rok chłodniej jest w Warszawie. W ostatniej kolumnie o nazwie 'Suma' jest dodana każda różnica z każdego miesiąca i od około 1987 do 2012 roku ta suma jest ujemna. Nie wiem z czego to wynika, może zrobiłem jakiś błąd, ale zmiany są zauważalne, coś musiało się zmienić w ostatnich latach, że tak zmienił układ temperatur. Proszę aby ktoś kto lepiej ode mnie się zna wypowiedział się i wytłumaczył dlaczego tak się dzieje, albo wskazał jakiś błąd którego nie zauważyłem.