Wyposażenia Ardo'a

Aktualności: Prosimy o dodawanie na końcu wiadomości tagów w nawiasach kwadratowych, które pozwolą na szybsze wyszukiwanie interesującej treści.
Przykłady tagów: [2016] [pogoda] [burza] [prognoza] [grad]

Autor Wątek: Wyposażenia Ardo'a  (Przeczytany 68016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemek

  • Zastrzeżona
  • Senior Member
  • *
  • Wiadomości: 340
  • Miejsce pobytu: Bytom
  • Reputacja: 18
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 22, 2013, 08:51:51 am »
Ardo gdzie i za ile kupiłeś takie szklane cudeńka?
PS. Trzeba będzie zbierać na dt2 :) Nawet nie wiem jak sprawuje się mój TFA bo nie za bardzo mam do czego porównać

Offline Ardo

  • Zastrzeżona
  • Czesław
  • *
  • Wiadomości: 6595
  • Age: 27
  • Miejsce pobytu: Czarny Dunajec
  • Reputacja: 637
  • Płeć: Mężczyzna
  • Góral kotlinowy, meteorolog
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #61 dnia: Październik 22, 2013, 10:29:12 am »
Ardo gdzie i za ile kupiłeś takie szklane cudeńka?
PS. Trzeba będzie zbierać na dt2 :) Nawet nie wiem jak sprawuje się mój TFA bo nie za bardzo mam do czego porównać


Szklane termometry kupiłem na tej stronie: http://togo.lodz.pl/sklep/?p=productsList&iCategory=21&sName=Meteorologiczne
Tam zobaczysz ceny w brutto, bo szkoda pisać na forum.  ;)


Offline Ojcon

  • Junior Member
  • **
  • Wiadomości: 163
  • Reputacja: 6
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #62 dnia: Październik 22, 2013, 19:22:34 pm »
Mógłbyś napisać w jaki sposób masz zamontowany termometr do mierzenia temperatury przy gruncie ? I jak to wygląda w zimie gdy spadnie śnieg ?

Offline Marcin D

  • Zastrzeżona
  • Prezes
  • *
  • Wiadomości: 1238
  • Age: 36
  • Miejsce pobytu: Drawsko Pomorskie
  • Reputacja: 209
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #63 dnia: Październik 22, 2013, 19:45:42 pm »
Ojcon

Co prawda nie do mnie pytanie, ale może pomogę.
Tak to wygląda w wersji profesjonalnej.



Zauważ, że system mocowania czujnika jest na specjalnej suwnicy która umożliwia regulacje wysokości. Gdy napada śnieg podnosimy czujnik 5cm ponad jego powierzchnię.

« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2013, 19:51:32 pm wysłana przez Marcin D »

Offline Ardo

  • Zastrzeżona
  • Czesław
  • *
  • Wiadomości: 6595
  • Age: 27
  • Miejsce pobytu: Czarny Dunajec
  • Reputacja: 637
  • Płeć: Mężczyzna
  • Góral kotlinowy, meteorolog
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #64 dnia: Październik 22, 2013, 20:26:57 pm »
Ojcon, tak jak Marcin D tak wygląda zamontowany termometr przy gruncie. Ja mam podobnie tyle, że w porach letnich nie używam słupa.

MarcinD, dzięki za wpis a byłeś na stacji czy tylko skopiowałeś zdjęcie z netu?
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2013, 20:29:27 pm wysłana przez Ardo »

Offline przemek

  • Zastrzeżona
  • Senior Member
  • *
  • Wiadomości: 340
  • Miejsce pobytu: Bytom
  • Reputacja: 18
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #65 dnia: Październik 30, 2013, 22:44:11 pm »
Mój TFA właśnie się zepsuł, po 9 miesiącach użytkowania. Zawyża temperaturę o 5-8 stopni. Generalnie tragedia, z tego co widzę nie jestem pierwszy. Więc można już oficjalnie nie polecać tego termometru. Zareklamuję go, bo jeszcze mam go na gwarancji. Termometr za 80 zł nie powinien się tak zachowywać.

Offline Marcin D

  • Zastrzeżona
  • Prezes
  • *
  • Wiadomości: 1238
  • Age: 36
  • Miejsce pobytu: Drawsko Pomorskie
  • Reputacja: 209
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #66 dnia: Październik 31, 2013, 08:52:22 am »
Mój TFA właśnie się zepsuł, po 9 miesiącach użytkowania. Zawyża temperaturę o 5-8 stopni. Generalnie tragedia, z tego co widzę nie jestem pierwszy. Więc można już oficjalnie nie polecać tego termometru. Zareklamuję go, bo jeszcze mam go na gwarancji. Termometr za 80 zł nie powinien się tak zachowywać.

Baterie sprawdziłeś?

Ardo byłem na stacji w Resku.


Offline adass

  • Zastrzeżona
  • Super Member
  • *
  • Wiadomości: 686
  • Age: 29
  • Miejsce pobytu: Krotoszyn
  • Reputacja: 99
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #67 dnia: Listopad 10, 2013, 13:14:45 pm »
ARDO W innym dziale napisałes na moje pytanie że klatke wykonał ci stolarz według twoje projektu. Ile to kosztowało bo marzy mi się taka a w internecie ceny są absurdalnie wysokie np tutaj http://www.meteoplus.pl/klatki-stevensona.php?id=3  i czy masz może swój projekt/rysunek techniczny klatki w jakims formacie elektronicznym bo internet milczy na ten temat  ;)

Offline Ardo

  • Zastrzeżona
  • Czesław
  • *
  • Wiadomości: 6595
  • Age: 27
  • Miejsce pobytu: Czarny Dunajec
  • Reputacja: 637
  • Płeć: Mężczyzna
  • Góral kotlinowy, meteorolog
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #68 dnia: Listopad 10, 2013, 14:22:01 pm »
ARDO W innym dziale napisałes na moje pytanie że klatke wykonał ci stolarz według twoje projektu. Ile to kosztowało bo marzy mi się taka a w internecie ceny są absurdalnie wysokie np tutaj http://www.meteoplus.pl/klatki-stevensona.php?id=3

Widziałem jeszcze wyższe ceny, bo nawet 3000 zł na allegro i to dotyczy tylko klatki bez stojaka! Na innej stronie widziałem 4000 złotych za zestaw klatki metrologicznej ale ceny i tak były bardzo wysokie. Według mojego projektu mi kosztowało taniej, bo 2000 złotych niż w internecie. Lecz stolarz mi powiedział, że drugiej klatki nie zrobi bo to było bardzo trudne i skomplikowane. :)

Cytuj
i czy masz może swój projekt/rysunek techniczny klatki w jakims formacie elektronicznym bo internet milczy na ten temat  ;)

Nic dziwnego, że w internecie nie można znaleźć projektów bo zarówno jak WMO i IMGW nie ujawniają tajemnicy szczegółowego projektu na klatkę (o tym też czytałem kiedyś na innej stronie). Mi nie było trudne, bo tak dużo naśladowałem klatkę na zdjęciach oraz w praktykach, że zaprojektowałem zupełną dokładną klatkę.  ;) Co do moich projektów, to za jakiś czas Ci prześlę, bo aktualnie nie wiem gdzie trzymam projekty.

Offline SEwek22o

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 1282
  • Age: 24
  • Miejsce pobytu: Glinik Charzewski/Podkarpacie
  • Reputacja: 218
  • Płeć: Mężczyzna
  • Łowca burz,sympatyk pogody, fanatyk rajdów
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #69 dnia: Listopad 10, 2013, 16:24:13 pm »
Właściciel stacji meteo powiedział mi, że czasem IMGW pozbywa się starych klatek i można je dostać:)
Żyję by jeździć, jeżdże po to, by żyć [size]

http://www.youtube.com/channel/UCFutOp3ebJ1VtOMQvCQI7DA/videos?view_as=public

Offline Ardo

  • Zastrzeżona
  • Czesław
  • *
  • Wiadomości: 6595
  • Age: 27
  • Miejsce pobytu: Czarny Dunajec
  • Reputacja: 637
  • Płeć: Mężczyzna
  • Góral kotlinowy, meteorolog
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #70 dnia: Listopad 10, 2013, 19:12:45 pm »
Właściciel stacji meteo powiedział mi, że czasem IMGW pozbywa się starych klatek i można je dostać:)
Na pewno za opłatę.  ;)

Offline SEwek22o

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 1282
  • Age: 24
  • Miejsce pobytu: Glinik Charzewski/Podkarpacie
  • Reputacja: 218
  • Płeć: Mężczyzna
  • Łowca burz,sympatyk pogody, fanatyk rajdów
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #71 dnia: Listopad 10, 2013, 19:38:55 pm »
Właściciel stacji meteo powiedział mi, że czasem IMGW pozbywa się starych klatek i można je dostać:)
Na pewno za opłatę.  ;)
Za darmo chyba:D Ale on ma spore znajomości też w IMGW więc to zmienia sprawe;p
Żyję by jeździć, jeżdże po to, by żyć [size]

http://www.youtube.com/channel/UCFutOp3ebJ1VtOMQvCQI7DA/videos?view_as=public

Offline przemek

  • Zastrzeżona
  • Senior Member
  • *
  • Wiadomości: 340
  • Miejsce pobytu: Bytom
  • Reputacja: 18
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #72 dnia: Listopad 13, 2013, 18:32:15 pm »
Mój TFA właśnie się zepsuł, po 9 miesiącach użytkowania. Zawyża temperaturę o 5-8 stopni. Generalnie tragedia, z tego co widzę nie jestem pierwszy. Więc można już oficjalnie nie polecać tego termometru. Zareklamuję go, bo jeszcze mam go na gwarancji. Termometr za 80 zł nie powinien się tak zachowywać.

Baterie sprawdziłeś?

Ardo byłem na stacji w Resku.

No widzisz, mój błąd, zwracam honor, to były baterie, choć nie zauważyłem ostrzeżenia, ale winę biorę na siebie. Bateria miała napięcie 1,1V. W mieszance lodowe - wodnej TFA pokazuje mi aktualnie 0,3 stopnia, nie wiem jak dokładna jest ta metoda.

Offline Ojcon

  • Junior Member
  • **
  • Wiadomości: 163
  • Reputacja: 6
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #73 dnia: Listopad 13, 2013, 20:49:28 pm »
Mój TFA właśnie się zepsuł, po 9 miesiącach użytkowania. Zawyża temperaturę o 5-8 stopni. Generalnie tragedia, z tego co widzę nie jestem pierwszy. Więc można już oficjalnie nie polecać tego termometru. Zareklamuję go, bo jeszcze mam go na gwarancji. Termometr za 80 zł nie powinien się tak zachowywać.

Baterie sprawdziłeś?

Ardo byłem na stacji w Resku.

No widzisz, mój błąd, zwracam honor, to były baterie, choć nie zauważyłem ostrzeżenia, ale winę biorę na siebie. Bateria miała napięcie 1,1V. W mieszance lodowe - wodnej TFA pokazuje mi aktualnie 0,3 stopnia, nie wiem jak dokładna jest ta metoda.
Metoda bardzo dokładna ale czujnik musi być cały zanurzony bardzo dokładnie w mieszaninie lodu z wodą.

Offline Areecki

  • Zastrzeżona
  • Junior Member
  • *
  • Wiadomości: 236
  • Age: 33
  • Miejsce pobytu: Osiek ( świętokrzyskie )
  • Reputacja: 38
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #74 dnia: Listopad 25, 2013, 10:43:21 am »
Dzisiaj przyszedł mi LT-102
Od razu zabrałem się do testów z lodową papką .
Po ustabilizowaniu temperatury było najpierw +0,1 C, następnie, 0,0 C i potem -0,1 było trochę więcej lodu niż wody i doświadczenie robiłem na powietrzu gdzie temperatura wynosi obecnie +0,7 C.
Następnie czujnik umieściłem tam gdzie znajduje się czujnik do mojej stacji WH 1090 wskazania było jednakowe i wynosiły +0,7C.
Jestem na razie zadowolony, bateria chińska pójdzie do wymiany, na razie jest w porządku bo napięcie wynosi ponad 3 V.

Szkoda, że ten termometr nie ma troszkę szybszego interwału zmian temperatury.
Dostałem chyba nowy model bo coś pisali, że musieli sprowadzić z magazynu z Niemiec.
Zdjęć nie robiłem ale chyba możecie uwierzyć mi na słowo.

Grupa Amatorskich Stacji Pogody na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/