Wyposażenia Ardo'a

Aktualności: Prosimy o dodawanie na końcu wiadomości tagów w nawiasach kwadratowych, które pozwolą na szybsze wyszukiwanie interesującej treści.
Przykłady tagów: [2016] [pogoda] [burza] [prognoza] [grad]

Autor Wątek: Wyposażenia Ardo'a  (Przeczytany 68017 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ardo

  • Zastrzeżona
  • Czesław
  • *
  • Wiadomości: 6595
  • Age: 27
  • Miejsce pobytu: Czarny Dunajec
  • Reputacja: 637
  • Płeć: Mężczyzna
  • Góral kotlinowy, meteorolog
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 30, 2013, 14:10:12 pm »
P.S. DT-2 już zakupiony. Nie wytrzymałem ;)

No to jesteś już drugim posiadaczem tego termometru.  :)

W międzyczasie odkryłem nowy sposób kasowania zapisków max min termometru DT-2 Nie trzeba już wyjmować baterię przez klika sekund, wystarczy wyłączyć i włączyć ale jednocześnie trzymać przycisk włączenia przez około 2-3 sekundy i już kasowali.   :)

Offline diskacz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
  • Miejsce pobytu: Poznań
  • Reputacja: 3
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 30, 2013, 17:27:42 pm »
Właśnie sprawdziłem TFA z innym wiarygodnym termometrem i zawyża on o dokładnie 10,0 st. Hmm?


Offline Ardo

  • Zastrzeżona
  • Czesław
  • *
  • Wiadomości: 6595
  • Age: 27
  • Miejsce pobytu: Czarny Dunajec
  • Reputacja: 637
  • Płeć: Mężczyzna
  • Góral kotlinowy, meteorolog
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 30, 2013, 18:01:22 pm »
Właśnie sprawdziłem TFA z innym wiarygodnym termometrem i zawyża on o dokładnie 10,0 st. Hmm?

Możliwe, że to była usterka fabryczna.

Offline diskacz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
  • Miejsce pobytu: Poznań
  • Reputacja: 3
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 30, 2013, 18:10:57 pm »
Tylko, że przez 2 tygodnie działał poprawnie. Odeślę i zobaczę co poradzą.

Offline irek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 99
  • Miejsce pobytu: północne Kujawy
  • Reputacja: 31
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 30, 2013, 18:29:44 pm »
Mogę podzielić się spostrzeżeniami odnośnie LT-102. Używałem tego termometru przez ponad dwa lata i w swojej klasie cenowej był i pozostaje najdokładniejszym termometrem elektronicznym. Jednak jest pewne ale.
Otóż pierwsze partie termometrów mają błąd procesora lub czegoś co odpowiada za kalibrację. Ja niestety trafiłem na sprzedawcę, który miał w swojej ofercie właśnie taką partię i nie było mowy o reklamacji, bo w moim przypadku chodziło mi o błąd rzędu 0,2-0,4 ponad dopuszczalną wartość błędu zadeklarowaną przez producenta. Problem polegał też na tym, że nieprawidłowe działanie termometru trwało kilka godzin albo dni i potem termometr powracał do swoich pierwotnych parametrów. Wyciągnięcie baterii nie likwidowało problemu. Termometr dodawał 0,5o do całego zakresu pomiaru.
Niestety już po upływie gwarancji rozmawiałem z przedstawicielem TFA w Polsce i  był  zorientowany w temacie i doskonale rozumiał jak ważna jest dokładność pomiarów dla kogoś, kto bardziej wnikliwie obserwuje pogodę. Powiedział że w sprzedaży mogą nadal znajdować się  takie termometry a błędy dochodziły do kilku stopni. Sam zaproponował mi wymianę na nowszy bez wad. Niestety gwarancja już wygasła.
Od tamtej pory spisuję ze szklanych termometrów(jeden wzorcowany) nie tylko wartości ekstremalne ale i czasami wartości pośrednie w celu bieżącej kontroli tych elektronicznych.

Inne "ukryte" wady tej partii które u mnie się pojawiły podczas rozkalibrowania:
- zmiana temperatury co 0,2 (prawidłowe działanie 0,1),
- szybkie zużycie baterii( załącza się alarm i głośniczek pobiera dodatkowo energię)

Tak więc jak ktoś zauważy u siebie coś niepokojącego to trzeba reklamować. Termometr jest rewelacyjny ale tylko ten sprawnie działający.

Offline diskacz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
  • Miejsce pobytu: Poznań
  • Reputacja: 3
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 30, 2013, 18:33:10 pm »
Irek, ciekawe co piszesz. Może mój też jest "trafiony". Niech wymieniają na nowy jak nie.

Offline Ardo

  • Zastrzeżona
  • Czesław
  • *
  • Wiadomości: 6595
  • Age: 27
  • Miejsce pobytu: Czarny Dunajec
  • Reputacja: 637
  • Płeć: Mężczyzna
  • Góral kotlinowy, meteorolog
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 30, 2013, 18:56:02 pm »

Od tamtej pory spisuję ze szklanych termometrów(jeden wzorcowany) nie tylko wartości ekstremalne ale i czasami wartości pośrednie w celu bieżącej kontroli tych elektronicznych.

Szklane termometry nie psują, a jeśli psują to tylko po kilku-kilkunaśc latach. Ja też posiadam takie termometry i używam ich nie tylko do porównywania termometrów elektronicznych ale również do oficjalnych pomiarów.


Offline miki

  • Zastrzeżona
  • Junior Member
  • *
  • Wiadomości: 153
  • Miejsce pobytu: Nowy Sącz
  • Reputacja: 46
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 27, 2013, 22:17:32 pm »
Przyszedł mi dziś wreszcie termometr TFA LT-102. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Termometr solidnie wykonany, wygląd całkiem ciekawy.

Przeprowadziłem serię testów.
1) Pierwszy test to tradycyjnie 0*C- mieszanina lodu i wody w przybliżonym stosunku 1:1.
I wyniki testu(fotka zrobiona po ustabilizowaniu się pomiaru):


Jak widać błędu praktycznie nie ma.

2) Test nr 2. Temperatura ciała.
Najpierw sprawdzenie rtęciowym lekarskim termometrem aktualnej temperatury, wynik 36,95*C.


teraz kolej na TFA i wynik nawet lepiej niż znakomity


3) Test numer 3. Lodówka  ;D

znów idealnie...

4) Test numer 4. Zamrażalnik

I znów podobnie, czyli bezbłędnie.

Także po pierwszym dniu użytkowania TFA LT-102 jestem mile zaskoczony jego dokładnością.
Aktualnie czujnik wylądował za oknem temp. -3,9*C, na starym termometrze -3,8*C  :)

Offline Ardo

  • Zastrzeżona
  • Czesław
  • *
  • Wiadomości: 6595
  • Age: 27
  • Miejsce pobytu: Czarny Dunajec
  • Reputacja: 637
  • Płeć: Mężczyzna
  • Góral kotlinowy, meteorolog
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 27, 2013, 22:26:47 pm »
No no po prostu nieźle z pomiarami. Czyli w pierwszym dniu masz błędy pomiary rzędu tylko 0,1 przy zakresie -20/+40 nawet lepszy niż moje TFA  :)

Offline Wolfer

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 1395
  • Miejsce pobytu: Tarnów
  • Reputacja: 115
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 27, 2013, 23:18:52 pm »
No no po prostu nieźle z pomiarami. Czyli w pierwszym dniu masz błędy pomiary rzędu tylko 0,1 przy zakresie -20/+40 nawet lepszy niż moje TFA  :)

Ardo, spokojnie :P
Skąd wiesz, ze w lodowce nie jest +2.7st.C lub +3.3st.C, a zamrażalniku -18.3st.C lub -17.7st.C? Kolejne pytanie jaki czujnik zamontowano w zamrażalniku a jak i w lodówce?

Offline Ardo

  • Zastrzeżona
  • Czesław
  • *
  • Wiadomości: 6595
  • Age: 27
  • Miejsce pobytu: Czarny Dunajec
  • Reputacja: 637
  • Płeć: Mężczyzna
  • Góral kotlinowy, meteorolog
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 27, 2013, 23:34:31 pm »
Ano nie pomyślałem o tym, ale mimo wszystko prawie idealne trafiły.

Offline Ardo

  • Zastrzeżona
  • Czesław
  • *
  • Wiadomości: 6595
  • Age: 27
  • Miejsce pobytu: Czarny Dunajec
  • Reputacja: 637
  • Płeć: Mężczyzna
  • Góral kotlinowy, meteorolog
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 29, 2013, 15:33:41 pm »
Właśnie dogadałem z laboratorium w sprawie wzorcowania termometru z torfowiska.  250 złotych netto obejmuje sprawdzenie termometru w 3 punktach pomiarowych, dodatkowo trzeba zapłacić 50 zł netto za kolejne punkty.
Więc w sumie chciałbym mieć 6 punktów pomiarowych czyli 400 złotych netto a więc 488 złotych brutto plus 2x wysyłki 18 złotych. Czyli w sumie trzeba zapłacić około 525 złotych. Na szczęście mój termometr jest młodo fabryczny z 2011 roku więc przetrwa co najmniej przez 5 lat a może i dłużej.
Mogę zapłacić połowej kwoty, najlepiej byłoby jak ktoś chciałby dołożyć trochę kwoty, żeby razem wychodziły taniej np. po 50 złotych przez 10 osób albo 50 złotych po 5 osób a reszta będzie moja, a termometr torfowiskowy stanie się własnością... meteomodel'a.  :)

Offline przemek

  • Zastrzeżona
  • Senior Member
  • *
  • Wiadomości: 340
  • Miejsce pobytu: Bytom
  • Reputacja: 18
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 29, 2013, 16:07:40 pm »
nie wystarczą 3 punkty? było by łatwiej uzbierać, ja na razie deklaruje 30 zł :)

Offline Ardo

  • Zastrzeżona
  • Czesław
  • *
  • Wiadomości: 6595
  • Age: 27
  • Miejsce pobytu: Czarny Dunajec
  • Reputacja: 637
  • Płeć: Mężczyzna
  • Góral kotlinowy, meteorolog
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 29, 2013, 17:11:26 pm »
Trzy punkty pomiarowe wg laboratorium to 0, +20 i -20
mogę zmniejszyć o 1 punkt pomiaru tak, żeby były sprawdzone od -40 (niżej temperatury nie ma) do 0 stopni czyli 5 punktów pomiarów.

Offline Ardo

  • Zastrzeżona
  • Czesław
  • *
  • Wiadomości: 6595
  • Age: 27
  • Miejsce pobytu: Czarny Dunajec
  • Reputacja: 637
  • Płeć: Mężczyzna
  • Góral kotlinowy, meteorolog
Odp: Wyposażenia Ardo'a
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 31, 2013, 16:26:59 pm »
Tak panowie nikt nie piszą?  ::)