Witam!Nie wiem, czy to dobry dział, czy dobre miejsce, ale myślę, że jednak trafiłem. Nie mam skąd dowiedzieć się paru rzeczy, na które bardzo bym chciał znać odpowiedź... Dlatego zakładam ten temat, bo w sumie najlepiej pytać u źródła.

Mam 17 lat i mieszkam koło Mielca [woj. Podkarpackie]. Interesuję się: fotografią [ratowniczą/meteorologiczną/reporterską] i filmem a poza tym lubię właśnie meteorologię. Jestem uczniem-pilotem szybowcowym. To właśnie latanie również zachęciło mnie do pogłębiania wiedzy w kierunku meteo.
Zawsze podziwiałem to co pogoda wyprawia a szczególnie w tej grupie "extreme". Łowca burz ze mnie żaden, nie ścigam ich bo szczerze nawet nie mam takiej możliwości... Łapię tylko to co do mnie przyjdzie

.
Bardzo chciałbym jakoś pomóc ostrzegać właśnie przed takimi "wybrykami" pogody, tym bardziej, że burze [niesamowite, fascynujące ale i niebezpieczne] to w zasadzie w tym całym kalejdoskopie nie są tak strasznie destrukcyjne w porównaniu do niesamowitych podmuchów wiatru jakie niosą, bardzo obfitych opadów deszczu, gradu czy nawet trąb powietrznych, które mogą przy okazji wystąpić...
-------------------------
Wiem, że w zeszłym roku, czy nawet na początku tego był pobór na "obserwatorów" meteo w zakresie właśnie projektu grzmot, rozpoznawania burz i innych niebezpiecznych zjawisk meteorologicznych... Wtedy jeszcze się nad tym nie zastanawiałem. Teraz wiem... Chciałbym jakoś się do tego przyłączyć... Chciałbym jakoś w tym pomóc... Chciałbym coś zrobić bo właśnie na tych wakacjach zdarzył mi się taki przypadek, że za bardzo zaufałem prognozom internetowym mimo, że nie pokrywały się one z moimi obserwacjami i "przeczuciem"... Nastąpił tak gwałtowny opad deszczu i gradu że podtopionych zostało kilka budynków w moim sąsiedztwie w tym mój również... Większość ludzi wiedziała, że interesuję się meteorologią i widziała że mam stację pogodową [WS1080]. Często nawet pytali mnie jaka pogoda będzie jutro. Po tym wydarzeniu wypomnieli mi że ich nie uprzedziłem...
Dlatego właśnie, chciałbym wiedzieć więcej i lepiej przewidywać to co się stanie, nie tylko na podstawie ICM-u ale też na podstawie własnych obserwacji bo nieraz te obie rzeczy całkiem się różnią...
Nie wiem, czy będę mógł się przyłączyć, czy spełnię wymagania... Właśnie!!! Jakie są wymagania!!?
-----------------------------------------------------------------
A tak poza chęcią przyłączenia się do projektu...:
1 - Jak zmieni się, co innego będzie/zostanie wprowadzone w przyszłym sezonie burzowym w Projekcie Grzmot?
2 - Czy można liczyć na nowy nabór/szkolenie obserwatorów? Co taki obserwator robi, czym się zajmuje, za co odpowiada, jakie ponosi konsekwencje nietrafnego zgłoszenia? Czy obserwator dostaje jakieś dokumenty potwierdzające jego tożsamość/funkcję/przynależność... Czy bycie obserwatorem pociąga za sobą jakieś koszta [składki członkowskie itp.]?
3 - Czy będą organizowane jakieś ekipy wyjazdowe w sytuacjach zagrożenia?
4 - Czy ostrzeganie będzie ograniczać się tylko do informacji na stronie www?
5 - Czy można we własnym zakresie rozpowszechniać linki do strony Projektu Grzmot żeby więcej ludzi wiedziało o tego typu projekcie i miało dostęp do systemu ostrzegania?
Chyba wszystko o co chciałbym zapytać

.
Dziękuję z góry za odpowiedzi!
Pozdrawiam, Humphrey!