WRF na VMware

Aktualności: Prosimy o dodawanie na końcu wiadomości tagów w nawiasach kwadratowych, które pozwolą na szybsze wyszukiwanie interesującej treści.
Przykłady tagów: [2016] [pogoda] [burza] [prognoza] [grad]

Autor Wątek: WRF na VMware  (Przeczytany 44987 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline brzanek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 83
  • Reputacja: 0
Odp: WRF na VMware
« Odpowiedź #150 dnia: Styczeń 17, 2014, 17:29:06 pm »
Udało nam się zainstalować model WRF EMS na Linuksie ale nie bardzo wiemy co dalej.
Może ktoś opisać jak to włączyć i skonfigurować.
Po przeanalizowaniu instrukcji ze strony http://strc.comet.ucar.edu/software/newrems/ nie można dojść do ładu.

Offline juliusz

  • Admini
  • Ojciec Dyktator
  • *****
  • Wiadomości: 2258
  • Miejsce pobytu: Gdynia
  • Reputacja: 328
Odp: WRF na VMware
« Odpowiedź #151 dnia: Styczeń 17, 2014, 20:10:33 pm »
Co jest nie tak?


Offline brzanek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 83
  • Reputacja: 0
Odp: WRF na VMware
« Odpowiedź #152 dnia: Styczeń 17, 2014, 20:30:56 pm »
Chodzi o to że nie bardzo wiem co zrobić po czystej aktualizacji z automata ems_install.pl
Jak dalej to skonfigurować?

Offline juliusz

  • Admini
  • Ojciec Dyktator
  • *****
  • Wiadomości: 2258
  • Miejsce pobytu: Gdynia
  • Reputacja: 328
Odp: WRF na VMware
« Odpowiedź #153 dnia: Styczeń 18, 2014, 00:31:15 am »
Trzeba zrobić domenę programem dwiz

Offline brzanek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 83
  • Reputacja: 0
Odp: WRF na VMware
« Odpowiedź #154 dnia: Styczeń 19, 2014, 08:51:21 am »
Po stworzeniu domeny i wywołaniu komendy ./ems_autorun pojawia się błąd
brzanek@localhost-> ./ems_autorun
Can't locate Time/HiRes.pm in @INC (@INC contains: /home/brzanek/wrfems/strc/ems_prep /home/brzanek/wrfems/strc/ems_util /home/brzanek/wrfems/strc/ems_run /home/brzanek/wrfems/strc/ems_post /home/brzanek/wrfems/strc/ems_auto /usr/local/lib64/perl5 /usr/local/share/perl5 /usr/lib64/perl5/vendor_perl /usr/share/perl5/vendor_perl /usr/lib64/perl5 /usr/share/perl5 .) at /home/brzanek/wrfems/strc/ems_prep/Pacquire.pm line 326.
BEGIN failed--compilation aborted at /home/brzanek/wrfems/strc/ems_prep/Pacquire.pm line 326.
Compilation failed in require at /home/brzanek/wrfems/strc/ems_prep/Pmain.pm line 142.
BEGIN failed--compilation aborted at /home/brzanek/wrfems/strc/ems_prep/Pmain.pm line 142.
Compilation failed in require at /home/brzanek/wrfems/strc/ems_auto/Aems.pm line 32.
BEGIN failed--compilation aborted at /home/brzanek/wrfems/strc/ems_auto/Aems.pm line 32.
Compilation failed in require at /home/brzanek/wrfems/strc/ems_auto/Amain.pm line 115.
BEGIN failed--compilation aborted at /home/brzanek/wrfems/strc/ems_auto/Amain.pm line 115.
Compilation failed in require at ./ems_autorun line 40.
BEGIN failed--compilation aborted at ./ems_autorun line 40.
brzanek@localhost->


Offline juliusz

  • Admini
  • Ojciec Dyktator
  • *****
  • Wiadomości: 2258
  • Miejsce pobytu: Gdynia
  • Reputacja: 328
Odp: WRF na VMware
« Odpowiedź #155 dnia: Styczeń 19, 2014, 09:48:59 am »
To jest objaw braku zaladowanych zmiennych przez powloke. Proponuje uruchomic przez csh.

Offline brzanek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 83
  • Reputacja: 0
Odp: WRF na VMware
« Odpowiedź #156 dnia: Styczeń 19, 2014, 19:20:04 pm »
Próbowałem uruchomić przez csh ale jest ten sam błąd.


Offline juliusz

  • Admini
  • Ojciec Dyktator
  • *****
  • Wiadomości: 2258
  • Miejsce pobytu: Gdynia
  • Reputacja: 328
Odp: WRF na VMware
« Odpowiedź #157 dnia: Styczeń 19, 2014, 23:26:07 pm »
Trzeba szukać na pewno w temacie nie ładowania się zmiennych do powłoki, to jest na pewno przyczyna tego błędu

Offline brzanek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 83
  • Reputacja: 0
Odp: WRF na VMware
« Odpowiedź #158 dnia: Styczeń 20, 2014, 12:33:35 pm »
A może coś źle zrobiłem domenę?
Utworzyłem tylko jeden region północno zachodnia część polski.
Juliusz gdzie szukać tego rozwiązania?

Offline juliusz

  • Admini
  • Ojciec Dyktator
  • *****
  • Wiadomości: 2258
  • Miejsce pobytu: Gdynia
  • Reputacja: 328
Odp: WRF na VMware
« Odpowiedź #159 dnia: Styczeń 20, 2014, 14:10:01 pm »
Nie to nie jest problem domeny na tym etapie.
Bez załadowania zmiennych model nie ruszy

Offline brzanek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 83
  • Reputacja: 0
Odp: WRF na VMware
« Odpowiedź #160 dnia: Styczeń 20, 2014, 20:02:19 pm »
Dobra komenda ems_autorun poszła musiałem zainstalować yum install perl-Time-HiRes
Co dalej?