Sposób prezentowania map na meteomodel.pl

Aktualności: Prosimy o dodawanie na końcu wiadomości tagów w nawiasach kwadratowych, które pozwolą na szybsze wyszukiwanie interesującej treści.
Przykłady tagów: [2016] [pogoda] [burza] [prognoza] [grad]

Ankieta

Chcę, żeby na meteomodel.pl mapy GFS były prezentowane jako:

Tylko mapy Polski 0.25 deg, ale z większą ilością parametrów i szybszym czasem publikacji
26 (92.9%)
Mapy Polski i Europy (tak jak obecnie w GFS Parallel) - mniejsza ilość parametrów, publikacja znacznie później
2 (7.1%)

Głosów w sumie: 24

Głosowanie skończone: Styczeń 14, 2015, 11:57:53 am

Autor Wątek: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl  (Przeczytany 13680 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kslawin

  • Prezes
  • *****
  • Wiadomości: 1581
  • Age: 2017
  • Miejsce pobytu: Kielce/Zagnańsk
  • Reputacja: 114
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 18, 2015, 20:42:25 pm »
Jeszcze może dodaj "automata do wiązania krawata"  :)
Starczy tego!
Jak się komuś nie podoba, to niech nie korzysta z tabel >:(
Meteorolog amator

Offline pdjakow

  • Administrator
  • Ojciec Dyktator
  • *****
  • Wiadomości: 2757
  • Age: 43
  • Miejsce pobytu: Wrocław
  • Reputacja: 197
  • Płeć: Mężczyzna
    • http://meteomodel.pl
Odp: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 19, 2015, 09:25:47 am »
Porównanie prognozy GFS sprzed 3 dni z obecną analizą z 00 (temp2m)

Modele Numeryczne GFS/WRF
http://meteomodel.pl


Offline burzolap

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 36
  • Reputacja: 0
Odp: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 21, 2015, 14:45:38 pm »
Widzę, że przybyły 3 czynniki warstwy hamującej CIN, ale mnie zastanawia wskaźnik DLS. Czemu on jest liczony z warstwy 0-3 km, a na starym GFS;ie był z 0-6 km? To jest spora różnica. Jeszcze należałoby dodać skrętność wiatru SRH z warstwy 0-3  km

Offline pdjakow

  • Administrator
  • Ojciec Dyktator
  • *****
  • Wiadomości: 2757
  • Age: 43
  • Miejsce pobytu: Wrocław
  • Reputacja: 197
  • Płeć: Mężczyzna
    • http://meteomodel.pl
Odp: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 22, 2015, 20:31:54 pm »
Widzę, że przybyły 3 czynniki warstwy hamującej CIN, ale mnie zastanawia wskaźnik DLS. Czemu on jest liczony z warstwy 0-3 km, a na starym GFS;ie był z 0-6 km? To jest spora różnica. Jeszcze należałoby dodać skrętność wiatru SRH z warstwy 0-3  km

Skąd pomysł, że DLS jest z 0-3km?
Modele Numeryczne GFS/WRF
http://meteomodel.pl

Offline Ojcon

  • Junior Member
  • **
  • Wiadomości: 163
  • Reputacja: 6
Odp: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 24, 2015, 14:10:05 pm »
ICON od niedawna aktualizuje się 4 razy na dobę  ;)

Offline Szymon

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Miejsce pobytu: Szczecin
  • Reputacja: 0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 27, 2015, 09:05:37 am »
Można dodać jeszcze np parametr dotyczący skumulowanego opadu od początku prognozy - chyba psum kiedyś było. I dobrze by było rozgraniczyć sumę opadu deszczu od śniegu.
Pozdrawiam
Szymon

Offline meteos

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Reputacja: 0
Odp: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 31, 2015, 20:42:28 pm »
Istnieje możliwość dodania jakiegoś koloru dla niskich wartości CAPE tzn 0-300? Bo teraz w ogóle nie widać jeśli są bardzo małe wartości a mogłoby być podobnie jak na WRF:


Offline burzolap

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 36
  • Reputacja: 0
Odp: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 06, 2015, 13:57:20 pm »
SRH 0-3 km zostanie dodane?

Jeszcze taka sugestia by poprawić mapki wind 925 hPa, Wind 850 hPa i Wind 300 hPa. Chodzi o dodanie kierunku wiatru, bo tego brakuje a jest potrzebne do choćby do prognozowania przemieszczania się burz.

Offline meteos

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Reputacja: 0
Odp: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 09, 2015, 10:34:31 am »
Coś się stało z parametrem KI, od stycznia przestał być aktualizowany a reszta działa normalnie.

Offline seba500

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Reputacja: 0
Odp: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 20, 2015, 11:37:44 am »
Mam pytanie kiedy zostanie dodana reszta parametrów konwekcyjnych ze starego GFSa m.in STP, LCL

Offline pdjakow

  • Administrator
  • Ojciec Dyktator
  • *****
  • Wiadomości: 2757
  • Age: 43
  • Miejsce pobytu: Wrocław
  • Reputacja: 197
  • Płeć: Mężczyzna
    • http://meteomodel.pl
Odp: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 21, 2015, 10:20:17 am »
Gdy będą potrzebne.
Modele Numeryczne GFS/WRF
http://meteomodel.pl

Offline burzolap

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 36
  • Reputacja: 0
Odp: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 09, 2015, 18:25:33 pm »
Nie dałoby rady zmienić przeźroczystości grafiki w słupku chwiejności termodynamicznej CAPE? Aktualny podgląd kolorów jest bardzo nieczytelny

Offline svalbard

  • Zastrzeżona
  • Senior Member
  • *
  • Wiadomości: 410
  • Miejsce pobytu: Wrocław
  • Reputacja: 22
Odp: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 09, 2015, 22:05:04 pm »
Jeszcze jedna prośba ode mnie.
Istnieje możliwość zmiany czcionki na jakąś standardową (szczególnie w datach)?

Offline pdjakow

  • Administrator
  • Ojciec Dyktator
  • *****
  • Wiadomości: 2757
  • Age: 43
  • Miejsce pobytu: Wrocław
  • Reputacja: 197
  • Płeć: Mężczyzna
    • http://meteomodel.pl
Odp: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 11, 2015, 12:57:06 pm »
Jeszcze jedna prośba ode mnie.
Istnieje możliwość zmiany czcionki na jakąś standardową (szczególnie w datach)?

W tej chwili nie. Używam OpenGrads-a i generalnie dopóki nie przejdzie on do wersji 2.1, nie ma co nawet marzyć o zabawie fontami.

Nie dałoby rady zmienić przeźroczystości grafiki w słupku chwiejności termodynamicznej CAPE? Aktualny podgląd kolorów jest bardzo nieczytelny

Nie, nie da się manipulować kanałem alfa w  GrADS. On w tej chwili generalnie w ogóle nie obsługuje przezroczystości jak mi się wydaje.
Modele Numeryczne GFS/WRF
http://meteomodel.pl

Offline meteos

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Reputacja: 0
Odp: Sposób prezentowania map na meteomodel.pl
« Odpowiedź #44 dnia: Maj 03, 2015, 12:32:31 pm »
Jest możliwość dodania parametru CAPESHEAR takiego jak tutaj? http://www.estofex.org/modelmaps/browse_gfs.php?time=0&dtg=2015050306&type=capeshear